Çin hükümetinin geçen yıl her türlü kripto para işlemlerini yasaklamasına rağmen, bazı firmalar çalışanlarına ödeme yapmak için hala Tether (USDT) gibi stabil paraları kullanıyor.
Yerel haber ajansı Beijing Daily’nin Çarşamba günü bildirdiğine göre, Pekin’in Chaoyang Bölgesi Halk Mahkemesi, USDT gibi stablecoin’lerin maaş ödemeleri için kullanılamayacağına karar verdi.
Çin mahkemesi, USDT gibi sanal para birimlerinin piyasada bir para birimi olarak dolaşamayacağını ve tüm işverenlerin çalışanlarına yalnızca resmi para birimi olan renminbi (RMB) kullanarak ödeme yapmalarını gerektirdiğini belirtti.
Karar, yerel bir blockchain firmasındaki bir personelin maaşını RMB olarak ödemeyi kabul etmediği için işverenine dava açtığı bir davanın parçası olarak geldi. Davacı, firmanın kendisine RMB olarak ödeme yapmak yerine maaşını ve ikramiyelerini USDT stablecoin olarak ödediğini savundu.
Mahkeme, Çin’in Eylül 2021’de uyguladığı kripto yasağına atıfta bulunarak, USDT gibi dijital para birimlerinin yasal ihale ile aynı yasal statüye sahip olmadığına dikkat çekti. Mahkeme, davacının RMB şeklinde ücret ve ikramiye ödenmesi talebinin yerel yasalara tamamen uygun olduğunu ve mahkemenin bunu desteklediğini kaydetti.
Bu nedenle mahkeme, sanıkların davacıya borçlu olunan toplam 270.000 RMB’den (40.000 $) fazla ücret, performans ikramiyesi ve yıllık ikramiye ödemesine karar verdi.
Cointelegraph tarafından daha önce bildirildiği üzere Çin Halk Bankası, Eylül 2021’de Çin’de kripto kabulüne karşı mücadele için bir dizi önlemi resmi olarak açıklamıştı. Eylem, finansal oyuncuların herhangi bir kripto para birimi işlemine katılmasını önlemek için yeni bir mekanizma oluşturan 10 Çinli devlet yetkilisini içeriyordu.
Yasağa rağmen, bazı yerel blok zinciri yöneticileri USDT gibi istikrarlı paralar konusunda olumlu. Çin’in en büyük blok zinciri projesi olan Blockchain Service Network’e (BSN) dahil olan bir teknoloji firması olan Red Date Technology’nin CEO’su Yifan He, geçen ay Cointelegraph’a, stablecoin’lerin ancak uygun şekilde düzenlenirse iyi sonuç vereceğini söyledi.
“USDC veya USDT, spekülatif varlıklar değil, ödemeyle ilgili para birimleridir. Tamamen düzenlendiğinde, iyiler ”dedi.
Çin’den gelen son haberlere değinen O, Çin’de tüm USDT işlemlerinin yasa dışı olduğunu kaydetti. Ancak yönetici, bu tür işlemlerin yasaklanmasının düzenleyiciler için çok zor olabileceğini öne sürdü. “Hiçbir ülkede teknik olarak USDT ödemelerini yasaklamanın bir yolu yok” dedi. Uzman ayrıca USDT ve en büyük rakibi USD Coin’in (USDC) “Çin’de hiç popüler olmadığına” inanıyor.
İlişkili: Circle’ın USDC’si, 2022’de en büyük stabilcoin olarak Tether USDT’yi devirme yolunda
Tether USDT, ABD hazine rezervlerinde, nakit mevduatlarda ve diğer varlıklarda tutulan ABD doları tarafından desteklenen, ABD doları tarafından 1: 1 oranında sabitlenmiş büyük bir sabit paradır.
USDT, piyasa değeri açısından Bitcoin (BTC) ve Ether’den (ETH) sonra üçüncü en büyük kripto para birimidir ve günlük işlem hacimleri açısından en büyük dijital varlıktır. Yazma sırasında, USDT’nin günlük işlem hacimleri 57 milyar dolar veya Bitcoin’in tüm günlük işlem hacimlerinden %247 daha fazla.





