Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2023’te dijital euro’nun bir prototipini piyasaya sürmeyi planlıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde Avrupa, kendi merkez bankası dijital para birimini (CBDC) çalışır hale getirebilir. Bununla birlikte, olası dijital para birimini çevreleyen birçok soru var. Hangi biçimde verilebilir? ECB, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti gibi diğer merkez bankalarıyla karşılaştırıldığında, CBDC partisi için çok mu geç? Bu ve diğer soruları ele almak için, Cointelegraph auf Deutsch Digital Euro Association (DEA) başkanı ve Avrupa Blockchain Gözlemevi ve Forumu uzman paneli üyesi Jonas Gross ile konuştu.
Yeni dijital para
Gross, ticari bir banka tarafından çıkarılan dijital paraya kıyasla merkez bankası parasının daha az risk taşıdığını söyledi. Ticari bir banka her zaman iflas edebilir, ancak bir merkez bankası yapamaz çünkü acil bir durumda gerektiği kadar para basabilir. Ve kriz zamanlarında insanlar, en azından teoride, tüm dijital paralarını özel bir bankadan merkez bankasına aktarmak isteyebilirler, bu da ticari bankaların işinin sonu anlamına gelir.
Böyle bir senaryodan kaçınmak için iki potansiyel mekanizma vardır: Ya bir vatandaşın merkez bankası parasında tutabileceği fon miktarına bir üst sınır koymak ya da CBDC fonlarına belirli bir limitin üzerinde negatif faiz oranı uygulamak.
“Dijital euro, esas olarak bir tür dijital nakit, aynı zamanda yeni bir ödeme yöntemi ve bir değer deposu olmaktan çıkacak. Merkez bankası bankaların işini elinden almak istemiyor.”
Tam anonimlik
Gross, dijital euronun tam anonimlik gibi belirli özelliklere sahip olmaması halinde Avrupa Birliği vatandaşları tarafından kabul edilmeyeceğini söyledi. Ekibi, dijital bir euroyu nakit para kadar anonim hale getirmenin teknolojik olarak mümkün olduğunu gösteren bir çalışma yaptı. Gross, dijital euro ödemelerinin yalnızca belirli bir eşiğe, diyelim ki 10.000 euroya kadar anonim kalmasına izin vermenin teknik olarak mümkün olduğunu ve bunun üzerinde kimlik belirlemenin gerekli olabileceğini savundu. Gross, “Bu, özellikle nakit paranın giderek daha az önemli hale geldiği göz önüne alındığında, dijital euro için büyük bir avantaj olabilir” dedi.
“Aşırı bir durumda, şu anda Çin veya İsveç’te olduğu gibi, birkaç on yıl içinde nakit kullanımı çok az olabilir. Ve en azından kısmen anonim ödemelere izin veren bir dijital euromuz olmasaydı, ödemelerde artık herhangi bir mahremiyetimiz olmayacaktı. Mantığa aykırı görünse bile, anonimliğe odaklanan böyle bir sistem uygulanırsa, dijital euro mahremiyeti teşvik edebilir.”
ECB’nin kararsızlığı
Gross’a göre, şu anda en büyük sorun ECB’nin olası dijital euronun amacını ve işlevlerini henüz tanımlamamış olması. Geçen yıl, ECB, birkaç üye ülkenin merkez bankasıyla işbirliği içinde, dijital para birimi için dört tasarım seçeneğini test etti. Birincisi, Estonya’nın e-devleti tarafından kullanılan temel teknoloji olan KSI blok zincirindeki dijital euroydu.
İkinci seçenek, 2018’de piyasaya sürülen bir Avrupa elektronik ödeme sistemi olan TIPS üzerine kurulu dijital bir euro. Üçüncü olasılık, blok zinciri ve geleneksel bankacılık sistemi arasında yer alan hibrit bir çözüm. Son olarak, dördüncüsü, ödemeler için kullanılabilecek bir tür para kartı olan hamiline bir araçtır veya internet erişimi olmadan çevrimdışı ödemeleri işleyebilen donanımdır.
Gross, bunların yalnızca kaba olasılıklar olduğunu söyledi ve ECB, dijital euronun potansiyel uygulama yelpazesi tamamen net olmadığı için henüz tek bir tasarım üzerinde karar vermedi.
Olası jeopolitik riskler
Çin’in CBDC’si olan dijital yuan gibi projeler, özellikle yabancılara da onu kullanma izni verilirse, avronun konumunu tamamen zayıflatabilir. Gross, dijital para birimlerinin bu para biriminde ödeme yapmayı daha kolay ve ucuz hale getirebileceğini açıkladı. Rusya-Ukrayna savaşının ortasında, uluslararası ödemeler ve parasal yaptırımlar konusu jeopolitik olarak yeniden önem kazanıyor.
Gross, “Rus hükümeti, Rus gazının şimdi ruble olarak ödenmesi gerektiğini söylüyor” dedi. “Çinliler teorik olarak, şu anda ABD doları veya avro cinsinden işlem gören ihraç etmemiz gereken ürünlerin bundan böyle Çin para biriminde, örneğin dijital yuanda ödenmesi gerektiği fikrini ortaya çıkarabilir.”
Çin, para birimini dijitalleştirerek güçlendirebilir ve bu, euronun gelecekte etkisinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle ECB dijital euroda daha hızlı hareket etmeli ve sonuçta CBDC’den ne elde etmek istediğine karar vermeli.
Bu, Jonas Gross ile yapılan röportajın kısa bir versiyonu. Tam sürümünü bulabilirsiniz burada (Almanca’da.)