Şanghay şehri, 25 milyon sakinini evlerine hapseden bir ay boyunca zorunlu karantinaya alındı. Başlangıçta, en son COVID-19 salgını bu yılın Mart ayında başladı ve pandeminin başlangıcından bu yana en kötü enfeksiyon bölgesi haline geldi.
Virüs yüz binlerce insana bulaştığından, son derece kısıtlayıcı sokağa çıkma yasağı, sakinlerin haftalarca evlerini terk etmelerini engelledi. Enfeksiyonlardaki ani artışa ek olarak, sokağa çıkma yasağı, insanların gıda ve tıbbi tedavi almasını engelledi ve başka tasarrufları da beraberinde getirdi.
Bu, hayal kırıklığına uğramış vatandaşların dayanışma ve havalandırma için internete girmesine neden oldu. Bununla birlikte, hükümet yetkililerinin internette ortaya çıkan ve Şanghay’daki hapsedilme sahnelerini gösteren videoları sansürledikleri bildiriliyor.
Blok zincirinde depolanan bilgiler değişmez olduğundan, birçoğu bu deneyimlerle mücadele etme ve bunları koruma eylemlerinde, değiştirilemez token (NFT) basımına yöneldi.
NFT yardımcı programı büyümeye devam ediyor
22 Nisan’da bir video Nisan’ın Sesleri karantina sırasında Şanghay sakinlerinin deneyimlerinin seslendirmeleriyle YouTube’da yayınlandı. YouTube’da yayınlandıktan kısa bir süre sonra bir NFT’ye basıldı ve OpenSea’de listelendi.
Şanghay merkezli bir programcının Reuters’e yaptığı bir yoruma göre, yetkililerin silmeye çalıştığı videonun korunması, “halk isyanının” bir parçası.
Çarşamba günü, videoyla ilgili 2.300’den fazla öğe OpenSea pazarında bulunabilir. Ayrıca, o zamandan beri Şanghay’daki kilitlenmeyle ilgili yüzlerce NFT ortaya çıktı. Bu, tecrit kamplarından geldiğini iddia eden ek seslendirme videolarını ve karantina altındaki hayatı tasvir eden dijital sanat eserlerini içeriyor.
Şanghay merkezli başka bir Twitter kullanıcısı, NFT’nin Nisan ayı sonundan Şanghay COVID haritasının ekran görüntüsünü oluşturduğunu tweetledi.
Uyuyamıyorum. Kalk, Şanghay için yeni bir çokgen NFT oluşturun. GN, tekrar. iyi uyuyabilirim. #NFT’ler #NFTTopluluğu https://t.co/E3Gp9AMBt2
— valenqian.eth (@valenqian1983) 26 Nisan 2022
Şanghay dışındaki bu örnek, NFT oluşturma için başka bir kullanım durumunu ve faydasını, yani dijital eserlerin sansüre karşı korunmasını ortaya koyuyor.
İlişkili: NFT sektörünün önümüzdeki 2 yıl içinde 800 milyar dolar civarında hareket etmesi bekleniyor: Rapor
Çin ve kripto
Çin hükümeti, dijital varlıklara karşı sert bir duruş sergileyerek yurt içinde ticaretini yasaklamaya ve Bitcoin (BTC) madencilerini operasyonlarını kapatmaya zorlamaya kadar varıyor.
Çin birincil merkezdi #Bitcoin Mayıs 2021’den önce madenciler. https://t.co/D1oMzx1g4L
— Cointelegraph (@Cointelegraph) 28 Şubat 2022
Ülke, dış kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamış olsa da, altta yatan teknolojiyi hala faydalı görüyor. Hükümetin merkez bankası dijital para birimi (CBDC), e-yuan, şu anda ülke genelinde gerçek dünya denemelerinde. Üç şehirde, sakinler e-yuan’ı vergi ödemeleri için kullanabilirler. Bu arada, Çin hükümetinin merkezi geliştirme için blok zinciri ve Web3 teknolojilerini kullanabileceği bildirildi.